Nena News

Seland: Magasinene i Sør-Norge flyter snart over

(Montel) Mange vannmagasiner i Sør-Norge er nesten fulle, og regjeringen bør dermed gi tydelig signaler om at vannsparingen kan opphøre, ifølge StormGeos sjefanalytiker Sigbjørn Seland. 

– Nå som ting har snudd fullstendig, er myndighetenes signaler om det nå er fritt frem absolutt relevant for markedet, sier Seland til Montel. 

Den siste uken har spotprisene i Sør-Norge falt brutalt på midlere, våtere og mer vindfullt vær. Fredagens områdepriser ble bare 1,93 EUR/MWh i de tre sørligste prisområdene, de laveste siden november 2020.

Samtidig har magasinfyllingen styrket seg kraftig, og i det største magasinområdet Sørvestlandet (NO2) økte fyllingsgraden med 3,9 prosentpoeng til 70,5 prosent, nesten 7 prosentpoeng over samme uke i fjor, men likevel 12,5 prosentpoeng under medianen.  

– Mange av magasinene på Sørvestlandet (NO2) er fulle eller nesten fulle. Nå er det «use it or lose it» for mange magasiner. Små magasiner eller sesongmagasiner kan ikke spare alt vannet til senere på vinteren, sier Seland. 

Analytikeren sier han tror mange aktører i markedet er usikre på hvordan de skal agere hvis de i etterkant blir kritisert for å produsere kraft. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har kommet med en klar oppfordring til produsentene om å spare på vannet. 

– Hvis det fremdeles er et ris bak speilet, og det ikke er fritt frem for å bruke magasinvannet, så blir det mer uklart for andre markedsaktører hva vannkraftprodusentene har å forholde seg til, og det blir større usikkerhet rundt prisutviklingen, sier Seland. 

Omdømmerisiko
Andre aktører i kraftbransjen er mindre bekymret for at produsentene nå står i en limbo mellom å produsere når de ønsker og å unngå å bli utsatt for kritikk.  

Sør-Norge nå er i ferd med å gå inn i tappesesongen og man må derfor forvente at vintervannet blir brukt i ukene fremover med kaldere vær og høyere forbruk, sier krafthandler Martin Andreas Vik i Entelios.

– Jeg tror egentlig ikke det kommer noen stopp på denne anbefalingen, sier Vik, som legger til at den gjelder frem til tappesesongen. 

Han erkjenner at aktører kan ha vurdert omdømmerisikoen for å bli stilt i gapestokken. 

– Ingen bank har jo lyst til å være den første som justerer renten. Men heldigvis har prissignalene pekt i samme retning som politikerne. Jeg tipper de er fornøyde med kraftprodusentene, nå som kraftsituasjonen i Sør-Norge nærmer seg et normalnivå. Statnett kan avblåse faren for rasjonering til våren, sier Vik.  

Han mener det ikke har kommet tydelig frem hvor forbruksreduksjonen i Norden er. Med et årlig forbruk på 400 TWh tilsvarer en reduksjon på 10 prosent 40 TWh. 

– Forbruksreduksjonen er faktisk større enn nedbørsmengdene de siste ukene. Forbruket ville ha vært høyere med normale temperaturer, men mitt inntrykk er at prisene har hatt mer å si, sier Vik. 

Lyse: Gjør egne vurderinger
Sindre Ims, administrerende direktør i Lyse Produksjon, avviser at det er uklart om vannkraftprodusentene kan produsere. Norges tredje største vannkraftprodusent stanset produksjonen fra de store magasinene lenge før regjeringen oppfordret til å spare på vannet.

– Det handlet om vår vurdering av magasinsituasjonen opp mot risikoen for rasjonering kommende vinter. I dagens situasjon gjør vi egne vurderinger av når det er fornuftig og forsvarlig å kjøre fra langtidsmagasinene igjen, sier han. 

Ims opplever ikke uttalelsene fra offentlige myndigheter som problematiske. 

– De har satt tydelig søkelys på risikoen for ekstreme kraftpriser og rasjonering denne vinteren. Dette er scenarioer som vi også opplevde som høyst reelle og som har hatt sterk påvirkning på våre vannverdier og vår disponering. 

– Bør myndighetene gi tydelige signaler om at aktørene kan gjøre som de vil nå?

– Ikke slik jeg ser det. Jeg er trygg på at så lenge vi gjør gode faglige og forsvarlige vurderinger, så kommer myndigheter og andre interesserte til å være komfortable med våre beslutninger. 

Kunstig høye priser?
Nord Pools avdeling for markedsovervåkning har tidligere denne høsten gjort aktørene oppmerksom på at politisk påvirkning, for eksempel anmodning om å ta sosialt ansvar, kan være på kant med EUs Remit-regelverk. 

Seland mener at vannkraftprodusentene i perioder har vært overdrevent forsiktige med å kjøre magasinvann enn det man skulle forvente i normale omstendigheter.

– Har man satt vannverdiene kunstig høyt slik at produksjonen skal bli så lav som mulig? Man skal være forsiktig å påstå det hardnakket, men innimellom har jeg hatt mistanke om nettopp det har skjedd, sier han. 

Statnetts oversikt viser at det ikke ble produsert noe kraft i det hele tatt fra magasiner som kan spare vann til tappesesongen i de tre sørligste prisområdene i forrige uke.

Seland peker på at vannsparingen også må ses i sammenheng med regjeringens planer om å innføre konkrete regler for hvor mye kapasitet som vil være tilgjengelig for eksport i en situasjon hvor det er fare for forsyningssikkerheten, gjennom en såkalt styringsmekanisme. 

– Det vil potensielt være svært avgjørende for vannverdier og prisprognoser om det kommer slike begrensninger. Det er ikke heldig at det fortsatt er uklarhet rundt dette, og spesielt uheldig om det skulle være slik at noen aktører vet mer om dette enn andre, sier sjefanalytikeren. 

 

Herman Moestue
herman@montelnews.com
13:40, Thursday, 10 November 2022